Grote Australische bedrijven moeten in de toekomst mogelijk verplicht aan de overheid melden wanneer ze losgeld betalen aan hackers bij een ransomware-aanval. De Australische Arbeiderspartij heeft hiervoor maandag een wetsvoorstel gepresenteerd.

Volgens de partij zorgt een meldplicht ervoor dat inlichtingen- en opsporingsdiensten meer informatie tot hun beschikking krijgen. Zo kan beter worden onderzocht waar het geld precies naartoe gaat om zo de daders te kunnen achterhalen.

Het wetsvoorstel geldt alleen voor bedrijven met een omzet van meer dan 10 miljoen Australische dollar (zo'n 6,3 miljoen euro). Als het voorstel wordt goedgekeurd, kunnen bedrijven die zich niet aan de regels houden een boete verwachten.

Aanleiding voor het voorstel zijn recente grote cyberaanvallen in de Verenigde Staten. Zo betaalde onder andere oliepijpleidingbedrijf Colonial Pipeline 4,4 miljoen Amerikaanse dollar (ongeveer 3,6 miljoen euro) om weer toegang te krijgen tot zijn ICT-systemen na een aanval met ransomware.

Ook vleesverwerkingsbedrijf JBS betaalde 11 miljoen Amerikaanse dollar (zo'n 9 miljoen euro) losgeld na een cyberaanval. Daarbij moesten onder andere fabrieken in Australië tijdelijk worden stilgelegd.