De Britse markttoezichthouder opent dinsdag een onderzoek naar de machtsposities van Apple en Google, schrijft onder andere BBC News. Volgens de Competition and Markets Authority (CMA) draait het onderzoek voornamelijk om de sterke positie die de bedrijven hebben als het gaat om hun besturingssystemen en appwinkels.

De waakhond wil onderzoeken of de controle van de twee bedrijven over deze 'mobiele ecosystemen' de concurrentie ondermijnt.

De CMA vreest dat bijvoorbeeld innovatie wordt belemmerd en dat consumenten door een gebrek aan concurrentie meer moeten betalen voor mobiele apparaten, apps en andere diensten.

Ook wordt gekeken naar de invloed van Apple en Google op de ontwikkelaars van apps. Het onderzoek zal maximaal twaalf maanden duren.

De monopolieposities van Apple en Google staan wereldwijd al langer ter discussie. Eind april concludeerde de Europese Commissie dat Apple misbruik maakt van zijn machtspositie en daarbij de Europese wet overtreedt.

Naar verluidt opent de Japanse overheid binnenkort ook een onderzoek naar de macht van beide techbedrijven. De iOS-software van Apple en de Android-software van Google besturen namelijk 90 procent van de Japanse telefoons.