De Japanse overheid wil onderzoek doen naar de monopolieposities van Apple en Google, meldt onder andere The Japan Times zondag. De claim komt van zakenkrant Nikkei, die de bron niet noemt.

De overheid gaat onderzoeken of Apple en Google op een eerlijke manier zakendoen met Japanse techfabrikanten, voornamelijk smartphonemakers. De iOS-software van Apple en de Android-software van Google besturen namelijk 90 procent van de Japanse telefoons.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een panel dat bestaat uit functionarissen en experts, en zou deze maand van start gaan. Als het panel concludeert dat de zakelijke overeenkomsten van Apple en Google in het nadeel van de fabrikanten zijn, dan zou dat kunnen leiden tot aanscherping van de Japanse mededingingswet, beweert Nikkei.

De monopolieposities van Apple en Google staan al langer ter discussie. Eind april concludeerde de Europese Commissie dat Apple misbruik maakt van zijn machtspositie en daarbij de Europese wet overtreedt.

Google heeft begin deze maand een schikking van 220 miljoen euro getroffen met de Franse concurrentiewaakhond. De tool van Google om websites en apps te helpen met de verkoop van reclames zou het bedrijf een te groot voordeel hebben gegeven ten opzichte van andere exploitanten.