De Duitse politie heeft besloten een speciale politie-eenheid in de deelstaat Hessen op te heffen omdat agenten neonazistische propaganda in chatgroepen zouden hebben verspreid. Daarin zouden onder meer nazisymbolen zijn uitgewisseld.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld tegen twintig mannen die in de chatgroepen zaten. In afwachting daarvan zijn de agenten geschorst.

Agenten doorzochten woensdag woningen en werkplekken van verdachte collega's. De minister van Binnenlandse Zaken Peter Beuth van de deelstaat heeft nu bekendgemaakt dat de zwaarbewapende SEK-eenheid helemaal wordt opgeheven. Hij beklaagde zich over de cultuur binnen de eenheid. Leidinggevenden zouden op de hoogte zijn geweest, maar niet hebben ingegrepen.

De twintig agenten kunnen hun baan verliezen of mogelijk zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. De minister vindt dat de verdachte mannen sowieso niet meer aan de slag mogen voor een speciale politie-eenheid in zijn deelstaat.

Vergelijkbare zaken kwamen de afgelopen maanden ook bij de politie in andere Duitse deelstaten en bij het leger aan het licht. Zo wisselden ongeveer dertig agenten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen via WhatsApp-berichten foto's van Adolf Hitler en hakenkruizen uit, evenals vlaggen van het Derde Rijk en een montage van een vluchteling in een gaskamer in een concentratiekamp.