Een nieuwe functie die door Apple is ontworpen om het surfgedrag van een gebruiker af te schermen voor internetproviders en adverteerders is vanwege wettelijke redenen niet beschikbaar in China. De nieuwe functie is een van de vele privacybeschermingsverbeteringen die het Amerikaanse techbedrijf maandag tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie aankondigde.

De zogeheten privéomleidingsfunctie is ook niet beschikbaar in Belarus, Colombia, Egypte, Kazachstan, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Turkmenistan, Oeganda en de Filipijnen, aldus de producent van de iPhone en iPad.

De toepassing lijkt op een virtual private network (VPN). Hiermee kunnen gebruikers hun internetverkeer omleiden via het IP-adres van een server die ergens anders in de wereld staat, zodat hun locatie wordt gemaskeerd. De oplossing van Apple leidt via twee aparte servers om de identiteit van de gebruiker te verhullen. Zowel Apple als de partij die het netwerk aanlevert, kunnen die vervolgens niet achterhalen.

Apple heeft nog niet bekendgemaakt welke externe partners voor de dienst worden ingezet. Dat gebeurt volgens het bedrijf binnenkort. De functie zal waarschijnlijk pas later dit jaar beschikbaar komen voor het publiek.