Op maandagmiddag om 12.00 uur ontving je een testbericht van NL-Alert. Het alarmsysteem moet iedere Nederlander kunnen waarschuwen bij noodsituaties. Dit moet je erover weten.

Via het NL-Alert-systeem worden burgers gewaarschuwd als er bijvoorbeeld een aanval van een buitenlandse mogendheid plaatsvindt. Het systeem kan ook ingezet worden bij lokale calamiteiten, zoals een gaslek of een grote natuurbrand. Elk half jaar verstuurt de overheid een testbericht om te kijken of het systeem naar behoren werkt. Dit gebeurt in juni en december.

De laatste keer dat iedere mobiele telefoon in Nederland een NL-Alert-bericht kreeg (met uitzondering van het testbericht in december) was op 22 maart vorig jaar. Dit bericht wees mensen op de belangrijkste instructies om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De melding werd landelijk verspreid vanuit het Nationaal CrisisCentrum (NCC) in Den Haag.

Wat krijg je te zien en te horen?

Je ontving (als het goed is) om 12.00 uur een tekstbericht. Daarin staat:

"NL-Alert 06-12-2021 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english."

Bij het ontvangen van het bericht was, als het geluid van je telefoon aan staat, een hard alarmgeluid te horen.

Bereikt het NL-Alert iedereen in Nederland?

Het NL-Alert is in principe ingericht voor Nederlanders met een mobiele telefoon. Inwoners zonder mobiele telefoon ontvangen het bericht niet. Wel wordt het NL-Alert ook op steeds meer openbare plekken getoond, zoals op bushaltes en reclameborden.

Het bericht is daarnaast voorzien van een stukje Engelse tekst. Deze is bedoeld voor buitenlandse toeristen en anderen die geen Nederlands spreken of lezen.

Hoe kun je het NL-Alert instellen op je telefoon?

Bij de meeste telefoons staat de mogelijkheid om NL-Alerts te ontvangen standaard ingeschakeld. Op smartphones van bijvoorbeeld Apple en Samsung gebeurt dat automatisch.

Wil je controleren of jouw telefoon NL-Alerts ondersteunt? Ga dan op een Android-toestel naar Instellingen > Draadloos en netwerken > Meer > Nooduitzendingen. Heb je een iOS-toestel? Ga dan naar Instellingen > Berichtgeving > Noodmeldingen.

De menu's kunnen overigens per telefoon verschillen. Op de website van NL-Alert staat een overzicht met veelgestelde vragen en verwijzingen naar instructies om je telefoon handmatig te configureren.