Foto's en video's van Tankman zijn sinds vrijdag niet meer te zien tussen de zoekresultaten op Bing. Het censureren gebeurt op de dag dat het precies 32 jaar geleden is dat de massale studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking hardhandig werden neergeslagen door het leger.

Een woordvoerder van Microsoft bevestigt het nieuws aan NU.nl na berichtgeving door Motherboard. Het gaat volgens het bedrijf om een onopzettelijke menselijke fout en er wordt gewerkt aan een oplossing.

Op zowel de internationale als de Nederlandse versie van zoekmachine Bing is sinds vrijdagavond te lezen "Er zijn geen resultaten voor tank man", of er worden algemene afbeeldingen van tanks getoond wanneer wordt gezocht naar de foto. Bij andere zoekmachines zijn de beelden nog wel te vinden.

In China worden de studentenprotesten op het Tiananmenplein hevig gecensureerd en zijn er online geen foto's te vinden van de 'Tankman' die met een boodschappentas in zijn hand aanrijdende tanks tot stoppen dwingt. Ook buitenlandse zoekmachines die in China willen opereren, moeten de foto verbergen voor gebruikers.

De iconische foto is een symbool geworden voor het studentenprotest in 1989, dat door de regering hardhandig werd neergeslagen en waarbij mogelijk duizenden mensen omkwamen. De identiteit van de man op de foto is nooit bekend geworden.

Het censureren van Tankman komt op een gevoelig moment. Jaarlijks worden er buiten China herdenkingen georganiseerd, maar dit jaar werden die verboden in Hongkong. Ook werd een organisator opgepakt.

Studentprotest China 30 jaar geleden: 'Tankman' nog altijd onbekend
110
Studentprotest China 30 jaar geleden: 'Tankman' nog altijd onbekend