Meer dan de helft (56 procent) van de ouders maakt zich zorgen over de online veiligheid van hun kind, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Kien in opdracht van de stichting Terre des Hommes.

De meeste zorgen hebben betrekking op TikTok (42 procent), YouTube (40 procent) en online games (38 procent). Daarna volgen WhatsApp (34 procent), Snapchat (30 procent) en Instagram (28 procent).

Ouders zijn vooral bezorgd over vreemden die hun kind benaderen en bijvoorbeeld lastigvallen, oplichten of seksueel getinte foto's sturen. Ook vrezen ouders dat hun kind het verschil tussen neppe en echte berichten en personen niet herkent.

Ruim een op de vier ouders (28 procent) zegt dat hun zoon of dochter weleens melding bij hen maakt vanwege een vervelende situatie op het internet. Meisjes (31 procent) melden die vaker dan jongens (24 procent).

Meer dan de helft van de ouders (59 procent) weet de ontgrendelcode van de smartphone van hun kind. Iets meer dan een derde (36 procent) zegt regelmatig in de mobiele telefoon te kijken. Minder dan een derde (32 procent) zegt weinig te doen om het gedrag op het internet te controleren.