JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, is zondag aangevallen door hackers. Door de cyberaanval moest het bedrijf zijn computernetwerken grotendeels stilleggen en kwam de vleesverwerking op verschillende plekken tot stilstand.

Zo moesten onder andere de computernetwerken in Noord-Amerika en Australië worden stilgelegd. In een grote Canadese fabriek werd de vleesverweking tijdelijk gestopt. In Australië werden tijdelijk geen runderen en lammeren geslacht.

Het van oorsprong Braziliaanse JBS is wereldwijd actief. De georganiseerde cyberaanval was gericht op de Amerikaanse computerservers, maakte het bedrijf maandag bekend.

JBS zegt geen signalen te hebben ontvangen dat de hackers belangrijke gegevens hebben gestolen. Er wordt hard gewerkt om alle IT-systemen weer aan de gang te krijgen. Door de cyberaanval kunnen vertragingen ontstaan voor klanten en toeleveranciers.

Volgens een Australische vakbond werden in dat land tot wel tienduizend werknemers van JBS naar huis gestuurd vanwege de verstoringen als gevolg van de hack.

De hackaanval bij JBS vond niet lang na een grote cyberaanval op het Amerikaanse oliepijpleidingbedrijf Colonial Pipeline plaats. Door die hack van drie weken geleden moest een belangrijke oliepijplijn in de VS tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen.