De European Broadcasting Union (EBU), de koepel die het Eurovisie Songfestival organiseert, is bezig uit te zoeken wat er is misgegaan met het stemmen tijdens de finale op zaterdagavond. Dat laat AVROTROS, die het programma in Nederland uitzond, zondag weten.

Vele honderden mensen die zaterdag per sms hun stem uitbrachten voor de finale van het Eurovisie Songfestival klaagden zondag op sociale media dat zij een melding kregen dat hun stem niet is meegeteld.

Veel mensen delen afbeeldingen van een bericht dat zij terugkregen met deze mededeling, ondanks het feit dat zij ruim voordat de lijnen van de liedjescompetitie sloten gestemd hadden.

De website DroidApp meldde dat er van zijn redactie maar één stem geldig is verklaard, terwijl alle stemmen tegelijkertijd waren uitgebracht via het nummer 9090. Degenen van wie de stemmen niet zijn meegenomen, kregen pas uren later het bericht dat de voting al was afgelopen. DroidApp beweert dat er uit zijn inventarisatie blijkt dat honderden stemmen niet zijn meegeteld.

Ook een inventarisatie van presentator Arjen Lubach op Twitter leverde veel voorbeelden op.

Winnaar won vooral dankzij publieksstemmen

De winnaar, de Italiaanse band Maneskin, won vooral dankzij het grote aantal publieksstemmen. De meeste stemmers ontvingen de berichtjes dat hun sms niet was meegeteld pas in de loop van de nacht.

Hoe vaak er in totaal is gestemd, is nog niet bekend. Iedereen mocht maximaal twintig stemmen uitbrengen.

De Nederlandse inzending, artiest Jeangu Macrooy met zijn nummer Birth Of A New Age, was goed voor de 23e plek. In totaal deden 26 landen mee aan de finale.

Terugblik Songfestival (met teleurstellende nul punten voor Jeangu)
1
Terugblik Songfestival (met teleurstellende nul punten voor Jeangu)