Amazon verbiedt de Amerikaanse politie voor onbepaalde tijd zijn gezichtsherkenningssoftware Rekognition te gebruiken. Vorig jaar juni schortte het techbedrijf het gebruik van de software voor een jaar op, zodat de politiek tijd zou hebben om regels in te voeren voor het gebruik van dergelijke technologie.

In de Verenigde Staten begonnen toen op grote schaal demonstraties tegen racisme en politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minnesota. Activisten vreesden dat de overheid de gezichtsherkenningstechnologie zou gebruiken om mensen etnisch te profileren.

Ook maken critici zich zorgen over inbreuk op de privacy bij het gebruik van de software. Rekognition zou volgens onderzoek ook moeite hebben met het herkennen van het geslacht van mensen met een donkerdere huidskleur. Dat weerspreekt Amazon.

Amazon voorstander van regels rondom gebruik gezichtsherkenning

Amazon zegt al langer een voorstander te zijn van regels die ethisch gebruik van dergelijke software moeten garanderen. Het bedrijf hoopte daarnaast dat het Amerikaanse Congres met wetgeving zou komen. Tot dusver is dat niet gebeurd. Het bedrijf zei dat Rekognition nog wel gebruikt mag worden door organisaties die vermiste kinderen en slachtoffers van mensenhandel opsporen.

Microsoft, dat ook gezichtsherkenningssoftware aanbiedt, zei vorig jaar juni na de aankondiging van Amazon dat het landelijke wetgeving afwacht voordat het de software aan de Amerikaanse politie wil verkopen. Voormalig president Donald Trump schaarde zich toen achter een boycot van Microsoft, dat niet meer zou mogen meedingen naar klussen van de overheid.

De Europese Unie riep eerder al op tot strikte regels voor de toepassing van gezichtsherkenningssoftware en duidelijk omschreven rechten voor EU-burgers met betrekking tot het gebruik van gegevens die door gezichtsherkenning zijn verkregen.

Begin dit jaar maakte de Europese Commissie bekend een burgerinitiatief over bepaalde toepassingen van biometrische technologie, zoals systemen voor gezichtsherkenning, te registreren. De indieners willen dat het dagelijks EU-bestuur een einde maakt aan het willekeurige gebruik van biometrische technologie voor massasurveillance of het monitoren van bijvoorbeeld minderheden.