De Ierse datatoezichthouder DPC mag zijn onderzoek naar Facebook hervatten. De privacywaakhond eiste dat het socialemediaplatform stopt met het overdragen van gebruikersgegevens van de Europese Unie aan de Verenigde Staten, maar Facebook ging tegen dat besluit in beroep bij het Ierse hooggerechtshof.

Volgens de toezichthouder zijn persoonsgegevens in de Verenigde Staten mogelijk minder goed beschermd dan in de Europese Unie, waardoor deze niet zomaar uitgewisseld mogen worden.

Facebook meent echter dat "een gebrek aan veilige internationale dataoverdracht schadelijk is voor de Europese economie". Ook wil het bedrijf dat regelgevers op zoek gaan naar een langetermijnoplossing.

Het hooggerechtshof ging daar niet in mee. Volgens de Ierse rechter zijn er door Facebook geen geldige redenen aangevoerd om de beslissing van de toezichthouder te betwisten. Ook met de werkwijze van de privacywaakhond was volgens de rechter niets mis.

Het onderzoek van de toezichthouder mag volgens de rechter dan ook doorgaan. Mogelijk wacht Facebook een hoge boete als blijkt dat de regels zijn overtreden.

De DPC is de belangrijkste privacyautoriteit die toezicht houdt op Facebook en veel andere Amerikaanse techreuzen die hun Europese basis in Ierland hebben, zoals Apple en Google. Dat betekent dat de uiteindelijke beslissing ook gevolgen kan hebben voor andere bedrijven die onder het Ierse toezicht vallen en hoe zij omgaan met het uitwisselen van persoonsgegevens.