De Nederlandse economie dreigt te afhankelijk te worden van Amerikaanse en Chinese technologie en het kabinet moet onmiddellijk ingrijpen om te voorkomen dat Nederland zijn greep op de beveiliging van het internet verliest. Daarvoor waarschuwt de Cyber Security Raad in een nieuw advies, waar Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag over schrijft.

Volgens de raad is Nederland voor zijn digitale diensten nu voornamelijk afhankelijk van Amerikaanse bedrijven als Google, Microsoft, Amazon en Oracle. Die afhankelijkheid maakt dat Nederland onder controle van andere landen staat en zorgt ervoor dat de overheid niet langer zelf de regels rond bijvoorbeeld spionage en privacy kan bepalen.

De overheid kan volgens de raad verschillende dingen doen om die ontwikkeling tegen te gaan, schrijft het FD. Zo zou digitale autonomie centraal moeten staan in het kabinetsbeleid, door bijvoorbeeld strategisch waardevolle techbedrijven in Nederland te steunen.

Daarnaast zou de overheid veel IT-diensten niet langer openbaar moeten aanbesteden, om zo Amerikaanse of Chinese partijen buiten de deur te kunnen houden.