Videoapp TikTok heeft in Italië ruim een half miljoen accounts van kinderen onder de dertien jaar gesloten. Eerder dit jaar werd deze ingreep door de Italiaanse privacytoezichthouder opgelegd, na de dood van een tienjarig meisje. Zij deed naar verluidt mee met de zogeheten 'black-out challenge' op TikTok, waarbij deelnemers werden uitgedaagd zichzelf zo lang mogelijk te verstikken.

TikTok zei in februari gehoor te geven aan het verzoek van de privacywaakhond. Het bedrijf moest de leeftijd van alle Italiaanse gebruikers nalopen en gebruikers die jonger waren dan dertien jaar blokkeren.

Meer dan 12,5 miljoen Italiaanse gebruikers werden tussen 9 februari en 21 april gevraagd hun leeftijd te verifiëren, meldt de toezichthouder. Van de 500.000 accounts hadden er zo'n 400.000 aangegeven daadwerkelijk jonger dan dertien jaar te zijn. Nog eens 140.000 accounts waren verwijderd op basis van "een combinatie van de moderatie- en rapporteerfunctie" van de app.

TikTok heeft toegezegd manieren te ontwikkelen die ervoor moeten zorgen dat zo min mogelijk kinderen toegang krijgen tot de app. Daarvoor wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de inzet van kunstmatige intelligentie.