De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de website Locatefamily.com een boete van 525.000 euro opgelegd. Via de site kunnen contactgegevens van uit het oog verloren familieleden of andere mensen gezocht worden. Op de website staan echter gegevens van mensen die daar niet van weten, en die gegevens verwijderen is niet makkelijk, meldt de AP.

Op Locatefamily.com staan veel adresgegevens en telefoonnummers van mensen. Het laten schrappen van die informatie is niet makkelijk, doordat de site geen vertegenwoordiger in de Europese Unie heeft. Dat is volgens de AP een overtreding van de privacywet, en daarom is een boete opgelegd.

De AP kreeg tientallen klachten over Locatefamily.com. Mensen zagen hun volledige adressen en soms ook telefoonnummers op de site en weten niet hoe die daarop zijn gekomen. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat "nietsvermoedende mensen opeens verrast worden met onverwachte bezoekers op de stoep", zegt de AP. Op de site staan persoonsgegevens van mensen van over de hele wereld, onder wie 700.000 Nederlanders.

"Wat privé is, moet privé blijven", zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. "Met dit soort informatie kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen. Of jou thuis bezoeken of via telefoon of e-mail lastigvallen."

Organisaties die in de EU diensten of producten aanbieden, moeten voor EU-burgers een loket inrichten waar zij terechtkunnen voor informatie of om hun privacyrechten uit te oefenen. Om Locatefamily.com daartoe te dwingen, legt de AP ook een last onder dwangsom op. Het bedrijf moest voor 18 maart 2021 een vertegenwoordiger in de EU aanwijzen. Als dat niet is gebeurd, dan moet de site voor elke twee weken dat niet aan de last is voldaan 20.000 euro betalen, met een maximum van 120.000 euro.

Locatefamily.com heeft de AP nog niet laten weten of het inmiddels een vertegenwoordiger in de EU heeft aangewezen.