Apple wordt in het Verenigd Koninkrijk voor de rechter gesleept. De aanklagers vinden dat het techbedrijf consumenten te veel heeft laten betalen voor gekochte apps, doordat appontwikkelaars een hoge commissie moeten betalen.

De eisers, aangevoerd door een hoogleraar van King's College in Londen, menen dat de 30 procent commissie die appontwikkelaars aan Apple moeten betalen buitensporig en onwettelijk is.

Omdat de commissie deels wordt doorberekend aan consumenten, zouden iPhone- en iPad-gebruikers volgens de aanklagers een vergoeding verdienen. Volgens de aanklacht zijn zo'n twintig miljoen Britse klanten benadeeld.

Apple noemt de claim ongefundeerd. Het bedrijf zegt het beste voor te hebben met consumenten en onder meer in het Verenigd Koninkrijk veel economische waarde te hebben gecreëerd met de App Store.

Bovendien hoeft 84 procent van de appontwikkelaars volgens Apple geen commissie te betalen, omdat hun apps gratis zijn. Kleinere bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een commissie van 15 procent.

Apple moet zich in de Verenigde Staten al verdedigen tegen beschuldigingen van Epic Games. De ontwikkelaar zegt dat Apple zijn App Store als een monopolist beheert. Volgens Epic heeft Apple te veel macht en stelt het bedrijf onredelijke eisen.

Ook de Europese Commissie heeft vraagtekens gezet bij enkele bepalingen van de App Store. De Commissie stelde eerder deze maand dat Apple zijn marktmacht misbruikt om andere muziekstreamingdiensten te benadelen om zo meer succes met de eigen dienst Apple Music te boeken.