Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX zal volgend jaar een satelliet naar de maan lanceren die volledig wordt gefinancierd met de cryptomunt Dogecoin. Dat heeft het Canadese bedrijf Geometric Energy Corporation, dat de maanmissie zal leiden, zondag bekendgemaakt.

De satelliet DOGE-1 zal in het eerste kwartaal van 2022 aan boord van een Falcon 9-raket worden gelanceerd, liet het in Calgary gevestigde bedrijf in een verklaring weten.

De satelliet, die 40 kilo weegt, gaat volgens het bedrijf via sensoren en camera's informatie over de maan vergaren. De onderneming spreekt van de eerste commerciële maanlanding die volledig met Dogecoin wordt betaald, zonder aan te geven hoeveel het project precies kost.

"We zijn verheugd dat we DOGE-1 kunnen lanceren!", zei Tom Ochinero van SpaceX. "Deze missie zal de toepassing van cryptomunten voorbij een baan om de aarde demonstreren en de basis leggen voor interplanetaire handel."

De aankondiging komt een dag nadat SpaceX-oprichter Elon Musk gastheer van de comedyshow Saturday Night Live (SNL) was. In de uitzending prees hij de Dogecoin, die ooit voor de grap werd gecreëerd. De baas van Tesla, tevens een aanjager van cryptomunten, noemde de Dogecoin in een SNL-sketch "een niet te stoppen voertuig dat de wereld gaat overnemen".

Musk deelde de aankondiging van de maanmissie zondag op Twitter. "To the moon!", schreef hij erbij.