Autofabrikant Tesla zegt dat het dit jaar waarschijnlijk niet lukt om een volledig zelfrijdende auto op de weg te zetten. Dat heeft Tesla laten weten aan toezichthouders van de Amerikaanse staat Californië.

In januari zei Tesla-topman Elon Musk nog "veel vertrouwen" te hebben dat zijn bedrijf dit jaar een auto af heeft die zonder enige hulp van mensen kan rijden en sturen. Musk gaf ook via Twitter hoog op van een testversie van de technologie die dit mogelijk moet maken.

"Elons tweet kom volgens CJ niet overeen met de realiteit. Tesla zit op dit moment op niveau 2", staat in documenten die via de Amerikaanse tegenhanger van de Wet openbaarheid van bestuur zijn opgevraagd. De memo verwijst naar CJ Moore, hoofd softwareontwikkeling voor zelfrijdende auto's bij Tesla, die deze informatie gaf in een vergadering met de verkeersdienst van Californië.

Niveau 2 staat voor geautomatiseerd rijden, waarbij mensen nog altijd de controle houden over een auto die wel zelfstandig kan sturen en versnellen of afremmen. Volledige automatisering zou pas bereikt worden op niveau 5.

"Tesla liet weten dat Elon het innovatietempo extrapoleerde toen hij het over capaciteiten op niveau 5 had. Tesla kon niet laten weten of het niveau 5 zou halen voor het einde van dit kalenderjaar", staat in de memo.

Twee doden bij ongeluk met zelfrijdende Tesla in VS
51
Twee doden bij ongeluk met zelfrijdende Tesla in VS