Google gaat zijn gebruikers beter beschermen tegen hackers. De techgigant wil tweestapsverificatie binnenkort standaard instellen bij accounts die hiervoor correct zijn geconfigureerd, meldt het bedrijf donderdag in een blog.

Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan online accounts. Vaak wordt er een sms-bericht naar de telefoon van een gebruiker verstuurd, met daarin een unieke code die moet worden ingevoerd. Omdat de telefoon van de accountbezitter vereist is om in te loggen, wordt het hackers lastiger gemaakt.

Ook Google-gebruikers bij wie de instelling 2SV staat ingeschakeld, moeten na het inloggen op een tweede manier bewijzen dat ze de eigenaar van het account zijn. Op dit moment moeten gebruikers deze instelling nog wel eerst zelf inschakelen.

Dat wil Google nu veranderen. Het bedrijf wil de instelling automatisch aanzetten bij accounts die "op de juiste manier zijn geconfigureerd". Het gaat vermoedelijk om gebruikers die al een telefoonnummer hebben toegevoegd, maar de functie nog niet hebben ingeschakeld.

"Door een mobiel apparaat te gebruiken bij het inloggen, krijgen mensen een veiligere ervaring dan met alleen een wachtwoord", zegt Googles inlogchef en hoofd productmanagement Mark Risher. Wanneer de wijziging precies ingaat, is nog onduidelijk.