Het onbemande prototype van de Marsraket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX is in de nacht van woensdag op donderdag succesvol geland na een testvlucht boven de Verenigde Staten. Tot nu toe lukte het maar niet om de raket veilig te laten landen of haar heel te houden na de landing, maar het prototype SN15 landde veilig en ontplofte niet.

Starship SN15 werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis van SpaceX in de Texaanse plaats Boca Chica.

De raket steeg op tot ongeveer 10 kilometer hoogte, om daarna horizontaal te draaien en in een vrije val te gaan. Na die val werden de motoren ontstoken, draaide het ruimtevaartuig zich weer naar een verticale houding en landde de raket veilig op de grond.

Kort na de landing brak er een brandje uit aan de onderkant van de raket. Bij een eerdere poging leidde een soortgelijk brandje tot een ontploffing van het hele ruimtetuig, maar deze keer kon SpaceX het vuur blussen. Bij de voorlaatste poging ontplofte de raket al voordat de landing afgerond was.

SpaceX is het bedrijf van zakenman Elon Musk, die ook de topman van autofabrikant Tesla is. SpaceX brengt momenteel vrachten en astronauten naar het internationale ruimtevaartstation ISS, maar het doel van het bedrijf is om de kolonisatie van de planeet Mars mogelijk te maken.

Starship moet het ruimtevaartuig worden dat 'voet zet' op de rode planeet. Ook moet de raket commerciële vluchten naar de maan mogelijk gaan maken.

SpaceX-Marsraket landt voor het eerst met succes na testvlucht
66
SpaceX-Marsraket landt voor het eerst met succes na testvlucht