De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft dinsdagmiddag (lokale tijd) een eigen platform uitgebracht waarop hij berichten, foto's en video's kan delen. Het platform, From the Desk of Donald J. Trump, lijkt een reactie te zijn op diens verbanning van sociale media als YouTube, Instagram, Twitter en Facebook, schrijft Fox News.

Het platform lijkt geen eigen alternatief sociaal netwerk te worden, want vooralsnog is Trump de enige gebruiker. Bezoekers kunnen de berichten wel delen via Facebook en Twitter, de platforms waarvan de oud-president al sinds januari is verbannen vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool.

Reageren op de berichten van Trump is niet mogelijk. Een bron vertelt Fox News dat de site bedoeld is voor "eenrichtingsverkeer", zodat de oud-president kan communiceren met zijn volgers.

Eerder was al bekend geworden dat Trump van plan is om zijn eigen sociale netwerk op te richten. Volgens een woordvoerder van de oud-president is dat een ander project dan de pagina die dinsdag is uitgebracht.

Facebook beslist deze week over permanente ban

Trumps platform komt een dag voordat Facebook een definitieve beslissing neemt over de blokkade van Trump. De techgigant had daartoe besloten vanwege berichten die hij had geplaatst rondom de bestorming van het Capitool op 6 januari.

Via sociale media als Twitter en Facebook wist Trump veel aandacht te trekken tijdens de verkiezingscampagne in 2016. Hij vergaarde in de daaropvolgende jaren miljoenen volgers, die hij in één keer verloor toen hij permanent werd geblokkeerd.

Twitter heeft al gezegd dat Trump voor altijd verbannen blijft, ook wanneer hij besluit in 2024 opnieuw een gooi te doen naar het presidentschap. Andere netwerken zijn nog niet zo stellig geweest.