Microsoft gaat Flash vanaf juli uit Windows 10 verwijderen, nadat maker Adobe eind vorig jaar definitief stopte met de ondersteuning voor de animatieplug-in. Het wordt voor Windows 10-gebruikers verplicht om een update te installeren waarmee de Flash Player wordt gewist, schrijft Microsoft op zijn site.

Mensen die voor die tijd al updaten naar versie 21H1 van Windows 10, nemen eveneens afscheid van Flash. Die versie van Windows verschijnt naar verwachting deze maand. Ook oudere Windows-besturingssystemen krijgen een update waarmee Flash verdwijnt.

Microsoft zegt het Flash-onderdeel te verwijderen om "onze klanten veilig te houden". Het programma wordt overigens niet gewist als het handmatig is geïnstalleerd vanuit een andere bron. Eerder haalde Microsoft Flash al uit zijn Microsoft Edge-browser, via een update die automatisch werd geïnstalleerd.

Het duurde jaren voordat Flash aan zijn einde kwam. In 2015 raadde maker Adobe het gebruik al af. Later lieten grote browsers de plug-in vallen. Aan het einde van vorig jaar stopte Adobe zelf officieel met de ondersteuning voor Flash. Het bedrijf adviseerde gebruikers de software van hun apparaten te verwijderen.