Marshelikopter Ingenuity kan nog minstens een maand actief blijven op Mars, zegt NASA tegen ABC News. De verwachting was aanvankelijk dat de testvluchten van Ingenuity begin mei zouden stoppen.

NASA verwacht in mei nog twee vluchten met Ingenuity te maken. Tijdens de volgende vlucht moet het toestel naar een nieuw gebied vliegen om het oppervlak van Mars te verkennen. Als de volgende tests ook goed gaan, kan de missie nog eens worden verlengd.

Vrijdag legde Ingenuity zijn vierde geslaagde testvlucht af, nadat hij donderdag niet van de grond kwam als gevolg van een softwarefout. De helikopter vloog over een afstand van 266 meter en op een hoogte van 5 meter. Het duurde in totaal ruim twee minuten. Hiermee vloog Ingenuity verder en langer dan tijdens eerdere reizen.

Ingenuity werd eerder dit jaar samen met de rover Perseverance op Mars gezet. De helikopter zal niet oneindig lang op de planeet kunnen blijven. "We verwachten wel dat er een einde aan komt", zegt projectmanager MiMi Aung. "Het blijft een verrassing hoelang de onderdelen blijven werken."

De focus van NASA ligt de komende tijd op de Marsrover, die stenen verzamelt voor onderzoek naar sporen van leven.

Eerste helikopter vliegt op Mars: zo ziet de missie eruit
132
Eerste helikopter vliegt op Mars: zo ziet de missie eruit