De Europese Commissie neemt juridische stappen tegen Apple. De techgigant maakt misbruik van zijn machtspositie in de App Store en overtreedt daarbij de Europese wet, is de conclusie van een onderzoek dat Brussel begon na klachten van Spotify.

Spotify diende in maart 2019 een klacht tegen Apple in bij de Europese Commissie. Volgens Spotify maakt Apple abonneren via de App Store te duur, blokkeert het bedrijf regelmatig Spotify-updates en gelden de regels van de App Store niet voor Apples eigen apps.

Zo kan Spotify geen abonnement via de App Store aanbieden zonder 15 tot 30 procent van de opbrengsten aan Apple te betalen. Ook kan het bedrijf niet in de App Store adverteren terwijl Apple dat voor zijn dienst Apple Music wel doet.

De Europese Commissie kondigde vervolgens een onderzoek aan. Brussel concludeert nu dat Apple als poortwachter dient en bewaakt welke apps toegang krijgen tot de App Store, maar het bedrijf is met eigen diensten ook een directe concurrent van verschillende apps.

"Door strenge regels op te stellen die concurrerende muziekdiensten benadelen, onthoudt Apple consumenten van goedkope muziekstreaming en verstoort het de markt", zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager.

Apple laat in een reactie weten dat het argument van de commissie juist het "tegengestelde van eerlijke concurrentie" is. Het techbedrijf zegt dan ook trots te zijn op de rol die het heeft gespeeld bij de groei van Spotify tot grootste muziekstreamingdienst ter wereld. "Spotify betaalt Apple geen commissie over 99 procent van hun gebruikers." Verder meent Apple dat het reclameverbod logisch is. "Geen enkele winkel ter wereld laat reclame voor alternatieven toe." Apple meent dan ook dat Spotify wel de lusten, maar niet de lasten van de App Store wil.

De aanklacht van de commissie is een eerste stap op weg naar een mogelijke boete voor Apple. Eerst kan het Amerikaanse bedrijf nog zijn eigen zienswijze aan Brussel melden. Als Apple wordt veroordeeld, kan dat gevolgen hebben voor het verdienmodel van het bedrijf.