Wat is het de beste geavanceerde compactcamera? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Compactcamera's zijn kleine camera's met een vaste lens. Ze krijgen steeds meer concurrentie van smartphones. Want waarom zou je een losse kleine camera meenemen als die al op je smartphone zit?

Maar toch is er nog verschil. Geavanceerde compactcamera's hebben naast goede fotokwaliteit vaak meer functies die een smartphone niet heeft, zoals een goede zoomfunctie.

De Consumentenbond test voortdurend fotocamera's op onder meer fotokwaliteit, bediening en snelheid. Er zijn 162 verschillende camera's getest die goed verkrijgbaar zijn.

Binnen de categorie geavanceerde compactcamera's is een camera van Panasonic de Beste uit de Test. Dit model is tegelijk ook de Beste Koop vanwege de gunstige prijs. Een camera van Canon scoort net zo goed, maar is iets duurder.

Er kwamen meer camera's als Beste uit de Test. We lichten hier de twee modellen uit die het laagst geprijsd zijn.

Beste uit de Test en Beste Koop: Panasonic Lumix DMC-LX15

De Panasonic is een goede camera met een gunstige prijs. De foto- en videokwaliteit is goed en hij heeft uitstekende beeldstabilisatie. Goede beeldstabilisatie is handig bij inzoomen, omdat je dan sneller bewogen foto's krijgt.

Hij heeft een draaibaar selfie-aanraakscherm. Het scherm is goed leesbaar, zelfs bij wat feller licht. De bediening is ook prettig. De knoppen zijn zo geplaatst dat je de camera met één hand kunt vasthouden en bedienen.

Een leuke extra is dat je met de camera timelapsevideo's kunt maken. Hierbij maak je in korte tijd meerdere foto's terwijl je de camera beweegt. Deze foto's vormen achter elkaar een video.

De camera heeft geen zoeker. Ondanks het goede scherm kan dit een nadeel zijn als je graag fotografeert bij veel zonlicht. Daarnaast heeft hij ook geen microfoonaansluiting, wat een nadeel kan zijn als je wilt vloggen.

Beste uit de Test: Canon PowerShot G7 X II

Deze Canon scoort over het algemeen net zo goed als de Panasonic, maar is iets duurder in aanschaf. Op foto- en videokwaliteit scoort de Canon ietsje beter, maar dat scheelt niet veel.

Je kunt met de Canon een stuk verder inzoomen dan met de Panasonic. De beeldstabilisatie is gelukkig erg goed, waardoor je ook ingezoomd scherpe foto's kunt maken.

Het scherm is draaibaar en goed leesbaar. De knoppen zijn goed geplaatst en het menu is logisch opgebouwd.

Net als de Panasonic heeft de Canon geen zoeker en microfoonaansluiting.

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.