Google gaat de bouw van drie grote datacenters in de Wieringermeer schrappen. Dit komt door een wijziging in de oorspronkelijke bouwplannen, zegt het bedrijf tegen NU.nl.

In een reactie aan NU.nl schrijft een woordvoerder van Google dat het bedrijf geen aanvullende bouwplannen heeft voor het datacenter in Middenmeer, dat sinds december in gebruik is. "De technologie en ontwerpen voor datacenters veranderen voortdurend. We hebben besloten om onze plannen te herzien", aldus de woordvoerder.

Verder zijn er vooralsnog geen plannen om andere datacenters te bouwen in Nederland. De werkzaamheden aan het datacenter in de Eemshaven gaan gewoon door.

De komst van het datacenter in de Wieringermeer riep veel weerstand op in de maatschappij en de politiek. Vorig jaar bleek uit onderzoek van De Telegraaf dat Google van de gemeente Hollands Kroon een korting van 70 procent op de bouwleges zou krijgen als het vier datacenters zou bouwen in de gemeente.

In maart schreef De Telegraaf dat de dijken in de Wieringermeer door de komst van het datacenter opgehoogd moeten worden. Het is wettelijk vastgesteld dat de dijken opgehoogd moeten worden als de economische waarde van een gebied toeneemt. De kosten worden echter wel verhaald op de belastingbetalers, waarschuwden provinciebestuurders in een brief aan de gemeente Hollands Kroon.

Verbetering: In het originele bericht stond dat Google energie afneemt uit een lokaal windmolenpark in de gemeente Hollands Kroon. Dit bleek niet te kloppen. Ook heeft Google inmiddels laten weten waarom het de bouwplannen heeft geschrapt.

Daarnaast stamde het onderzoek van de Telegraaf uit 2020, niet uit 2019.