SpaceX heeft vrijdag voor het eerst astronauten gelanceerd in een hergebruikte Crew Dragon-capsule. Vier astronauten uit drie verschillende landen zijn onderweg naar het ruimtestation ISS. Het is de derde keer dat SpaceX mensen naar het ISS brengt.

De lancering van de Crew-2-missie vond vrijdagochtend om 11.49 uur (Nederlandse tijd) plaats in Florida, vanaf het Kennedy Space Center. Dezelfde raket werd vorig jaar in november gebruikt, toen hij werd ingezet ingezet bij de Crew-1-missie, de tweede bemande vlucht van SpaceX.

Tien minuten nadat de lancering plaatsvond, wist de hergebruikte raket wederom te landen op aarde. Dat gebeurde op een platform in de Atlantische Oceaan.

Aan boord van de Crew Dragon-capsule zijn dit keer NASA-commandant Shane Kimbrough en piloot Megan McArthur. Zij is de vrouw van Robert Behnken, de astronaut die vorig jaar naar de ruimte ging in dezelfde capsule.

Verder bevinden ook de Japanse missiespecialist Akihiko Hoshide en de Franse missiespecialist Thomas Pesquet van ruimtevaartorganisatie European Space Agency (ESA) zich aan boord. De astronauten zullen waarschijnlijk pas aan het einde van dit jaar weer terugkeren naar de aarde.

Lancering zou donderdag al plaatsvinden

De astronauten gaan wetenschappelijke experimenten uitvoeren aan boord van het ISS, waar het behoorlijk druk wordt. Over enkele dagen keren er weer astronauten terug, waardoor er tijdelijk elf mensen aan boord zijn.

De lancering zou eigenlijk donderdag al plaatsvinden. Toen werd de missie afgeblazen vanwege ongunstige weersomstandigheden.

SpaceX stuurt vier astronauten naar ISS in hergebruikte capsule
57
SpaceX stuurt vier astronauten naar ISS in hergebruikte capsule