De Europese Commissie (EC) heeft woensdag een set regels gepresenteerd om misbruik van kunstmatige intelligentie (AI) tegen te gaan. Brussel stelt een aantal regels op waarin wordt uitgelegd hoe bedrijven en overheden met de technologie moeten omgaan.

Het is voor het eerst dat een wereldmacht hierover regels opstelt. De EC wil onder meer dat er strenge regels komen voor slimme systemen die bijvoorbeeld asielaanvragen, examens en cv's beoordelen.

De Europese Unie hoopt met de regels lijnen uit te zetten voor wereldwijde actie. "We kunnen de weg plaveien voor ethische technologie in de hele wereld", zegt vicevoorzitter Margrethe Vestager.

Het dagelijks bestuur van de EU wil vormen van kunstmatige intelligentie indelen naargelang het gevaar dat ze vormen voor de rechten van burgers. Zo moet "onaanvaardbaar gevaarlijke" technologie verboden worden. Daaronder valt bijvoorbeeld speelgoed dat kinderen tot gevaarlijk gedrag kan aanzetten.

Voor kunstmatige intelligentie die een hoog risico vormt, komen als het aan de commissie ligt strenge regels. Zo moeten de gegevens waarmee deze systemen werken tiptop in orde zijn, om te voorkomen dat mensen onrecht wordt gedaan. Ook moet te achterhalen zijn hoe een computer tot een bepaalde conclusie is gekomen en mensen moeten altijd controles blijven uitvoeren.

Duidelijkheid als mensen chatten met een computer

Minder risicovolle technologie, zoals de chatbots die veel instanties inzetten om bezoekers te woord te staan, moet aan regels voldoen. Zo moet altijd duidelijk zijn dat niet een mens, maar slimme software of een robot aan het woord is. "Vertrouwen is bij kunstmatige intelligentie geen aardigheidje, maar een vereiste", onderstreept Vestager.

Binnen die veilige perken moet de kunstmatige intelligentie in de EU opbloeien, is de bedoeling. De technologie bevat immers "een immense belofte", zegt EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt). Daarom moet de EU "een mondiaal knooppunt worden voor uitblinken in kunstmatige intelligentie, van het laboratorium tot de markt". De Fransman wil daarin geld en energie steken, zodat meer talenten opstaan, en onderzoekers en bedrijven elkaar weten te vinden en de ruimte krijgen.

De voorstellen van de EC moeten nog wel worden beoordeeld door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Naar verwachting treedt de nieuwe wetgeving over een paar jaar pas in werking.