Het socialemediaplatform Instagram krijgt een functie die moet voorkomen dat gebruikers mogelijk beledigende berichten bekijken. Dit gebeurt door aanstootgevende woorden, zinnen en emoji's te filteren, schrijft Instagram woensdag in een blogpost. Moederbedrijf Facebook bevestigt in gesprek met NU.nl dat de functie in de loop van de komende maanden ook in Nederland wordt uitgerold.

Het filter kan worden aan- en uitgezet in de privacyinstellingen. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om zelf aan te geven welke woorden, zinnen of emoji's zij willen vermijden. Persoonlijke berichten die geblokkeerde woorden bevatten, komen in een apart mapje terecht; gebruikers kunnen vervolgens zelf beslissen of ze het bericht willen openen of niet.

Ook gaat Instagram de mogelijkheid bieden om privéberichten van geblokkeerde gebruikers te weren.

Het platform zegt dat de functie het voor geblokkeerde personen moeilijker moet maken om contact op te nemen. Het komt regelmatig voor dat zij opnieuw proberen contact te leggen met degene die hen heeft geblokkeerd. Dit doen zij bijvoorbeeld door nieuwe accounts aan te maken om de blokkade te omzeilen.

De filterfunctie wordt in de komende weken uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Het blokkeren van privéberichten van geblokkeerde personen wordt in dezelfde periode wereldwijd beschikbaar gemaakt.

Correctie, 21 april, 11.55 uur: Instagram blijkt naast de filterfunctie ook de mogelijkheid om privéberichten van geblokkeerde accounts te weren toe te voegen. Dit is toegevoegd aan het artikel.