Tesla-oprichter Elon Musk weerspreekt maandag de bewering dat de automatische piloot was ingeschakeld bij de Tesla die vorig weekend in de VS bij een eenzijdig ongeluk betrokken was. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.

Uit de data die het bedrijf tot nu toe heeft kunnen inzien, blijkt dat de bestuurder de automatische piloot niet had ingeschakeld, meldt de topman op Twitter. Musk meldde verder dat de optie voor volledig zelfstandig rijden niet was aangeschaft.

Volgens het vooronderzoek van de politie was het "bijna 99,9 procent zeker" dat er tijdens het ongeval niemand achter het stuur zat. Waarschijnlijk zat een van de inzittenden op de passagiersstoel en de andere persoon op de achterbank toen de wagen van de weg raakte en tegen een boom reed, aldus een woordvoerder van de politie van Harris County.

Musk zegt dat de standaard automatische piloot strepen op de weg nodig heeft om te kunnen functioneren en dat die er niet waren op deze weg. Tesla benadrukt ook altijd dat de bestuurder nog steeds de handen aan het stuur moet hebben en altijd de controle moet kunnen overnemen.

Onder meer verkeersdienst National Transportation Safety Board (NTSB) doet nog onderzoek naar het ongeluk. De politie zal dinsdag met huiszoekingsbevelen de data gaan ophalen bij Tesla.