De boete die het HagaZiekenhuis opgelegd kreeg omdat het patiëntendossiers niet voldoende beveiligde, moet worden verlaagd van 460.000 naar 350.000 euro. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald.

Het ziekenhuis kreeg de boete in 2019 opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat het medische dossier van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, onrechtmatig was ingezien door 85 medewerkers. Zij waren niet betrokken bij haar behandeling en hadden haar dossier niet mogen bekijken.

Het HagaZiekenhuis ging in beroep en wilde dat de boete helemaal van tafel zou worden geveegd, maar daar ging de rechter niet in mee. De basisboete van 310.000 euro blijft staan, samen met een dwangsom van 40.000 euro.

Volgens de rechtbank staat de AP in haar recht als ze een verhoging oplegt bij ernstige overtredingen. Aanvankelijk eiste de waakhond twee verhogingen van 75.000 euro, waardoor de boete zou uitkomen op 460.000 euro. Omdat de rechtbank het totaalbedrag "onevenredig hoog" vond, is deze verlaagd.

In tegenstelling tot de privacywaakhond, oordeelt de rechter dat het ziekenhuis wel degelijk genoeg stappen heeft gezet om te voldoen aan de privacywet AVG. Zo heeft het HagaZiekenhuis tijdens de bezwaarfase tweestapsverificatie bij het inloggen ingevoerd.

Correctie: In het originele bericht van 15 april staat dat de boete was verlaagd naar 385.000 euro, inclusief een dwangsom van 75.000 euro. Dit bleek onjuist te zijn. Daarom zijn de bedragen aangepast.