Het Chinese bedrijf Hanson Robotics wil de mensachtige Sophia-robot na de grote verkoop van een cryptokunstwerk een carrière in de muziek laten uitproberen. Dat schrijft persbureau AP op basis van Hanson-directeur David Hanson.

Sophia kan onder andere gesprekken voeren, mensen herkennen en gezichtsuitdrukkingen leren. Volgens ontwikkelaar Hanson Robotics kan de robot echter ook zingen.

"Momenteel werkt Sophia aan diverse muziekalbums met 'menselijke muzikanten'", citeert AP de directeur. "We zijn zo enthousiast over haar carrière als muzikant", aldus Hanson.

Eind maart werd een zelfportret van de robot verkocht voor 688.888 dollar (omgerekend zo'n 583.000 euro). Het werk, Sophia Instantiation, is een video van twaalf seconden, waarin Sophia elementen van het werk van de Italiaanse kunstenaar Andrea Bonaceto gebruikt om een digitaal zelfportret te creëren.

Het digitale kunstwerk werd verkocht als NFT, ofwel een niet-vervangbare token. Dat zijn digitale bestanden die gekoppeld zijn aan een digitaal 'iets', zoals een tweet, afbeelding of filmpje. NFT's gelden als eigendomsbewijzen en kunnen verhandeld worden.