De Chinese politie heeft in samenwerking met de Chinese techgigant Tencent een organisatie opgerold die op grote schaal valsspeelsoftware verkocht, meldde BBC News dinsdagavond.

Kopers van de software hadden een oneerlijk voordeel bij het spelen van verschillende online games. Met de software konden ze hun tegenstanders makkelijker verslaan.

De organisatie ontwierp en verkocht zogenoemde cheats voor onder andere populaire videogames als Overwatch en de mobiele versie van Call of Duty. De operatie heette volgens lokale media Chicken Drumstick. De cheats zouden via websites zijn verkocht aan mensen uit honderden regio's en landen.

Volgens de politie heeft de organisatie ongeveer 64 miljoen euro verdiend aan de verkoop van cheats. Kopers konden een abonnement aanschaffen om daar toegang toe te krijgen. Abonnementsprijzen begonnen bij ongeveer 10 dollar (8,50 euro) per dag tot 200 dollar (170 euro) per maand.

De politie hield in totaal tien personen aan en nam voor 39 miljoen euro aan spullen in beslag, inclusief een aantal dure auto's. Zeventien cheats zijn offline gehaald.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat meerdere websites offline zijn gehaald, het ging echter om meerdere valsspeelsoftware van dezelfde organisatie. Dit is inmiddels gecorrigeerd.