De Chinese smartphonemaker Xiaomi heeft dinsdag aangekondigd elektrische auto's te gaan produceren. Het bedrijf investeert in de komende tien jaar ongeveer 8,5 miljard euro in het project.

Xiaomi wil slimme elektrische voertuigen gaan maken. Voor de ontwikkeling daarvan wordt een dochterbedrijf opgericht, waarvan Xiaomi-CEO Lei Jun de directeur wordt. In eerste instantie wordt voor het project 1,2 miljard euro uitgetrokken, maar in de komende jaren wil het bedrijf meer geld investeren.

Vorige week lekte al uit dat Xiaomi interesse zou hebben in de productie van elektrische auto's. De smartphonemaker lijkt zijn Amerikaanse branchegenoot Apple te volgen, die ook aan een zelfrijdende elektrische auto zou werken. Ook telecomconcern en smartphonemaker Huawei zou de markt voor elektrische auto's op willen. Sony test momenteel zijn eerste elektrische auto.

De bedrijven rekenen erop dat auto's steeds meer worden verbonden met elkaar en andere zaken zoals verkeerslichten. Ook verwachten ze dat de voertuigen steeds autonomer zullen gaan rijden. Daardoor zien de techbedrijven kans om de concurrentiestrijd met bestaande autofabrikanten aan te gaan.