Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Thierry Henry stopt met sociale media totdat er beter antiracismebeleid is

Oud-profvoetballer Thierry Henry stopt vanaf zaterdag voorlopig met sociale media. De voormalige spits, die in 1998 wereldkampioen werd met Frankrijk, is het niet eens met het in zijn ogen te vrijblijvende beleid dat socialemediaplatformen hanteren rond online racisme en pesterijen.
Door ANP/NU.nl

"Ik blijf offline totdat de platformen de huidige wantoestanden even hard aanpakken als inbreuken op copyrights", schrijft de voormalige sterspeler van onder meer Arsenal op Instagram.

Henry heeft ook een Twitter- en een Facebook-account. Op Facebook heeft de oud-voetballer tien miljoen volgers, op Twitter zijn dat er 2,7 miljoen en op Instagram 2,3 miljoen.

"Het racisme, de pesterijen en als gevolg daarvan mentale foltering van de slachtoffers is te giftig geworden om nog te negeren. Iemand moet zijn verantwoordelijkheid nemen", aldus Henry.

Volgens Henry is het te makkelijk om een account te openen en vervolgens anoniem mensen lastig te vallen, zonder enige gevolgen. Totdat dit verandert, zegt de oud-voetballer offline te blijven. Hij laat weten te hopen dat er snel beterschap komt.

Henry knielde bijna negen minuten in reactie op dood George Floyd

In juli knielde Henry gekleed in een Black Lives Matter-T-shirt precies 8 minuten en 46 seconden tijdens een duel tussen het door hem getrainde Montreal Impact en New England Revolution. Die tijd was gelijk aan de tijd dat een witte politieagent in mei met zijn linkerknie in de nek van de zwarte arrestant George Floyd bleef zitten.

Floyd overleed kort daarna. De beelden van de hardhandige aanhouding van de zwarte man in Minneapolis leidden over de hele wereld tot protesten tegen racisme en discriminatie.

De Black Lives Matter-beweging kreeg door de protesten wereldwijde bekendheid. Ook verschillende sporters lieten tijdens wedstrijden van zich horen, onder meer door te knielen voor het eerste fluitsignaal. De Amerikaanse basketbal-, voetbal- en honkbalcompetities kwamen vanwege de protesten tijdelijk stil te liggen.


Lees meer over:
Thierry Henrysocial mediaDiscriminatie en racismeBlack Lives MatterTechGeorge Floyd

Aanbevolen artikelen