Het omstreden sociale netwerk Parler zegt de FBI in de weken voor de bestorming van het Capitool meer dan vijftig keer te hebben gewaarschuwd voor dreigend geweld. Dat schrijft Parler donderdag in een brief aan Democraat Carolyn Maloney, die de staat New York vertegenwoordigt in het Huis van Afgevaardigden.

Zo meldde Parler dat op het platform werd gedreigd met een bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw. Op 6 januari kwamen bij de bestorming van het Capitool vijf mensen om het leven en raakten honderden anderen gewond.

Maloney leidt het comité dat de website onderzoekt. Zij had Parler op 8 februari verzocht met een reactie op het onderzoek naar de bestorming te komen.

Het conservatieve platform, dat veelal wordt gebruikt door aanhangers van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, zou de FBI sinds december op de hoogte hebben gehouden over gebruikers die tot geweld opriepen.

De federale politiedienst zou onder meer zijn ingelicht over een gebruiker die dreigde op 6 januari "te beginnen met het elimineren van mensen". Een andere gebruiker riep op tot het verzamelen van een "gewapende macht van meer dan 150.000 mensen".

Parler ligt sinds de bestorming onder vuur. In januari verdween het platform, omdat webhost Amazon en andere partners hun medewerking staakten. Volgens hen deed Parler te weinig tegen de oproep tot geweld van gebruikers. Vorige maand kwam het platform met hulp van een Russisch technologiebedrijf weer online.