Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Chinese hackers gebruikten Facebook om Oeigoeren aan te vallen

Een groep Chinese hackers die Facebook gebruikte om Oeigoeren in het buitenland aan te vallen, is door het sociale medium geblokkeerd. Volgens Facebook verzonden hackers schadelijke links om leden van de Oeigoerse moslimminderheid te bespioneren.
Door NU.nl/Reuters

De Oeigoeren vormen een Turkssprekende etnische minderheid en leven vooral in het noordwesten van China. De islamitische groep wordt onder druk gezet door China, dat hen bijvoorbeeld in zogenoemde heropvoedingskampen plaatst.

Facebook zegt dat Chinese hackers honderden Oeigoerse activisten, journalisten en dissidenten in het buitenland aanvielen. De hackers gebruikten nepprofielen om het vertrouwen van de Oeigoeren te winnen. Vervolgens stuurden ze linkjes die nadat ze geopend werden schadelijke software installeerden, waarmee de slachtoffers bespioneerd konden worden.

De getroffen Oeigoeren komen uit de Chinese regio Xinjiang, maar wonen inmiddels in Turkije, Kazachstan, de Verenigde Staten, Syrië, Australië en Canada.

Het is volgens Facebook niet zeker dat de regering in Peking achter de aanvallen zit. Tot nu toe ontkent China steeds zijn betrokkenheid bij cyberaanvallen en -spionage.

Beeld uit video: Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?3:00
Afspelen knop

Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?

Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?


Lees meer over:

FacebookHackersOeigoerenTech

Aanbevolen artikelen