Nederland kreeg er vorig jaar een recordaantal nieuwe glasvezelaansluitingen bij. In een jaar tijd werden 533.000 huishoudens aangesloten op glasvezelnetwerken, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker Telecompaper.

Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren, zoals kabel en koper. In totaal hebben op dit moment bijna 3,7 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting, wat gelijkstaat aan circa 46 procent van alle huizen in Nederland.

KPN had vorig jaar met een marktaandeel van 75 procent veruit het grootste netwerk. Dat de provider het grootste deel van alle glasvezelverbindingen in handen heeft, betekent niet dat het bedrijf ook de internetprovider voor alle huizen in de bewuste gebieden is. Ook andere providers kunnen diensten aanbieden via dit netwerk, waarbij ze KPN betalen voor het gebruik.

Als telecombedrijven al hun doelstellingen zouden waarmaken, komen er dit jaar nog eens 900.000 aansluitingen met glasvezel bij. Onderzoekers van Telecompaper denken dat er hier en daar nog problemen zullen ontstaan, dus verwachten ze een toename van 700.000 aansluitingen.

Ook daarna zal de groei snel gaan met naar schatting zeven miljoen aansluitingen in 2025, oftewel 84 procent van alle Nederlandse huishoudens.