Drones en ventilatoren kunnen mogelijk stiller worden gemaakt door de resultaten van een onderzoek naar de vleugelslag van kolibries. Een team van onder andere Nederlandse onderzoekers is erin geslaagd om voor het eerst bij een vliegend dier de precieze oorsprong van het vleugelgeluid te achterhalen.

De kolibrie staat bekend om zijn lage 'hum'-toon, een geluid dat voortkomt uit zijn snelle vleugelslag. Hoe de vleugel dat kenmerkende geluid maakt, is nu duidelijk geworden.

Onderzoekers van de TU Eindhoven, het Eindhovense bedrijf Sorama en de Amerikaanse Stanford University hebben het vleugelgeluid van zes kolibries gemeten toen die vliegend van een nepbloem suikerwater dronken. Ze maakten hierbij gebruik van twaalf hogesnelheidscamera's en 2.176 microfoons.

Uit de resultaten blijkt dat de zachte en complexe vleugels van een kolibrie op dezelfde manier geluid maken als simpelere vleugels van insecten dit doen. In tegenstelling tot andere vogelsoorten, wekt de kolibrie zowel tijdens de opwaartse vleugelslag als tijdens de neerwaartse vleugelslag een sterke aerodynamische kracht naar boven op.

Volgens de onderzoekers kunnen de nieuwe inzichten bijdragen aan het stiller maken van drones, stofzuigers, ventilatoren en vliegtuigen. "Als je namelijk weet hoe de complexe aerodynamische krachten van een dier geluid produceren, dan kun je die kennis gebruiken om vliegende of bewegende apparaten die complexe krachten genereren, stiller te maken", schrijven ze.