De Amerikaanse telecom- en mediawaakhond FCC heeft vrijdag een vijftal Chinese bedrijven bestempeld als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Dat gebeurde met behulp van een wet uit 2019, die is bedoeld om Amerikaanse communicatienetwerken te beschermen. Deze wet verplicht de waakhond om bedrijven die telecommunicatieapparatuur en -diensten produceren onder de loep te nemen en vast te stellen of zij een "onaanvaardbaar risico vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid".

Onder andere Huawei, dat bekendstaat om zijn smartphones en netwerkapparatuur, staat op de lijst. Het bedrijf wordt al langer door de Verenigde Staten van spionage beschuldigd. Huawei heeft dit altijd met klem tegengesproken.

Ook smartphonemaker ZTE en radioproducent Hytera worden door de FCC genoemd. De andere twee bedrijven zijn Hikvision en Dahua, die beide camera's voor videobewaking verkopen.

"Deze lijst biedt zinvolle richtlijnen die ervoor zorgen dat fouten uit het verleden niet worden herhaald, en dat apparaten en diensten geen bedreiging vormen voor de veiligheid van Amerikanen", zei waarnemend FCC-voorzitter Jessica Rosenworcel (foto) in een verklaring.