Wat is de beste e-reader? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Met een e-reader hoef je nooit boeken mee te sjouwen en heb je altijd een bibliotheek binnen handbereik. En ook al is een e-reader niet van papier, het leest net als een boek en gaat vaak wekenlang mee op een acculading.

De Consumentenbond test e-readers op onder meer schermkwaliteit, gebruiksgemak en leeservaring. In totaal zijn er negentien e-readers getest die goed verkrijgbaar zijn.

Een e-reader van Pocketbook doet het erg goed en is ook nog eens gunstig geprijsd. Hij is daardoor zowel Beste uit de Test als Beste Koop. Een e-reader van Tolino scoort even goed als de Pocketbook, maar is een stukje duurder. Die is alleen Beste uit de Test.

Beste uit de Test & Beste Koop: Pocketbook Touch Lux 5

Met deze Pocketbook krijg je veel waar voor je geld. Het is een uitstekende e-reader die ook relatief goedkoop is in aanschaf.

Het aanraakscherm van 6 inch is erg goed. De letters zijn scherp en goed leesbaar. Of je nu buiten, binnen of in het donker leest. De verlichting kun je aanpassen en de helderheid blijft goed, ook bij weinig licht.

Hij ligt prettig in de hand en de accu gaat erg lang mee. Op een volle lading maar liefst ruim 26 dagen (op basis van twee uur gebruik per dag). Hij beschikt ook over wifi en biedt een opslagruimte van iets minder dan 6,5 GB.

Een nadeel is dat hij niet waterdicht is. Hij is ook minder goed bestand tegen krassen. Je moet dus wel wat voorzichtig omgaan met deze reader.

Beste uit de Test: Tolino Vision 5

De Tolino Vision 5 is al wat langer op de markt, maar is nog steeds een prima e-reader. Hij wint het nog steeds van veel nieuwere concurrenten.

Het scherm is erg goed en heeft een hoge resolutie. Met 7 inch is het wat groter dan gemiddeld. Toch is de reader voor 7 inch redelijk compact, waardoor hij prettig in de hand ligt.

Het licht van het aanraakscherm past zich automatisch aan naar het moment van de dag. Overdag geeft hij koeler licht en 's avonds warmer.

Hij heeft wifi en ruim 5,5 GB aan opslagruimte. De bediening werkt prettig en op een volle accu heb je zo'n vijftien dagen leesplezier. De e-reader is ook nog tot 2 meter diep waterdicht en kan prima tegen een stootje.

Als je de e-reader via Libris koopt, dan kun je boeken kopen via de gekoppelde webshop. Maar je kunt natuurlijk ook ergens anders je e-books kopen en handmatig op de e-reader zetten.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.