Het omstreden sociale medium Parler keert niet meer terug in de App Store van Apple. Uit documenten die in handen zijn van persbureau Bloomberg zou blijken dat Apple daartoe heeft besloten, nadat de app eerder al was verwijderd in de nasleep van rellen bij het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington begin januari.

Parler profileert zich als een vrijhaven voor de vrijheid van meningsuiting. De site is vooral populair onder rechtse aanhangers van de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Via Parler zouden onder anderen Trump-aanhangers opgeroepen zijn om geweld te gebruiken bij de bestorming van het Capitool.

Apple had de app eerder al uit zijn App Store verwijderd, omdat het platform weigerde aanpassingen aan te brengen met het oog op betere controle op berichten. In de app zouden volgens Apple te veel berichten die aanzetten tot geweld zijn verschenen.

Na een uitgebreide review stelt Apple nu dat er te weinig veranderingen zijn aangebracht. Volgens het techbedrijf is er geen plaats voor "haatdragend, racistisch en discriminerend materiaal" in de App Store.

Parler ontslaat ontwikkelaars

Parler heeft woensdag zijn drie overgebleven ontwikkelaars die zich richtten op Apple-besturingssysteem iOS ontslagen, meldden bronnen aan Bloomberg. Het bedrijf nam van in totaal zeven werknemers afscheid. Naast om ontwikkelaars zou het gaan om mensen die zich bezighielden met Parler TV en kwaliteitsbewakers.

Na de bestorming van het Capitool op 6 januari ging Parler offline. Hoster Amazon Web Services verbrak de banden met Parler en Google en Apple verwijderden Parler uit hun mobieleappaanbod.

De Parler-website ging in februari opnieuw online met steun van cloudhostingbedrijf SkySilk. Parler was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.