Russische gebruikers van Twitter kunnen te maken krijgen met langere laadtijden door nieuwe maatregelen van de overheid. De berichtendienst zou illegale content niet hebben verwijderd en daarom wordt de snelheid bewust verlaagd, meldt The Moscow Times.

Internetwaakhond Roskomnadzor zegt dat de maatregel is genomen om "Russische burgers te beschermen en de internetdienst te dwingen zich aan Russische wetgeving te houden".

De toezichthouder maakte eerder deze maand al duidelijk dat Twitter boetes riskeert omdat het sinds 2017 zou hebben nagelaten duizenden berichten te verwijderen met informatie over zelfdoding, kinderporno en drugs.

Twitter wordt vertraagd op alle mobiele telefoons en ook op veel normale computers. Het is onduidelijk of de maatregel al van kracht is geworden. Roskomnadzor waarschuwt dat Twitter op termijn helemaal kan worden geblokkeerd als het de wet blijft overtreden.

De berichtendienst wordt in Rusland ook gebruikt door Kremlin-criticus Alexei Navalny en zijn bondgenoten. Zij bekritiseren de Russische machtshebbers via Twitter en kondigen er protesten aan. Dit tot ergernis van de Russische president Vladimir Poetin, omdat de protesten verboden zijn.