De Belgische politie heeft dinsdagochtend invallen gedaan nadat een communicatiedienst van de onderwereld werd gekraakt, melden verschillende Belgische media.

Meer dan tweehonderd huizen en andere panden werden doorzocht. Dat gebeurde vooral in de regio Antwerpen. De Antwerpse haven is een berucht knooppunt van de internationale drugshandel.

Vorig jaar kreeg de politie toegang tot de versleutelde berichtendienst Sky ECC, schrijft onder meer De Morgen. De dienst is erg populair bij criminelen, omdat ze menen daarmee zonder pottenkijkers te kunnen communiceren. Nadat de politie de communicatiedienst Sky kraakte, kwam het onder anderen drugshandelaren, tipgevers en witwassers op het spoor.

Agenten zijn onder meer binnengevallen bij het bedrijf achter de communicatiedienst en bij verkopers van de app en daarvoor geschikte telefoons, zeggen ingewijden tegen De Morgen. Ook bij drie advocaten zou een huiszoeking zijn verricht.

Meer dan vijftienhonderd agenten namen deel aan het Belgische deel van de internationale politieoperatie. Onder hen waren ook speciale eenheden. Of er mensen zijn aangehouden of zaken in beslag zijn genomen is nog niet bekend.

De Landelijke Eenheid van de politie kan momenteel nog niet zeggen of deze operatie gevolgen heeft voor Nederlandse onderzoeken. De woordvoerder verwacht daar op een later moment mededelingen over te kunnen doen.