De storing bij de Belastingdienst is verholpen, laat een woordvoerder vrijdag aan NU.nl weten. De fiscus verhoogt de capaciteit van het aantal mensen dat tegelijk aangifte kan doen echter nog niet tot 100 procent. Mensen die zaterdag of zondag aangifte willen doen, lopen daardoor mogelijk alsnog tegen de beperking aan.

De capaciteit blijft beperkt om ervoor te zorgen dat de mensen die wel op Mijn Belastingdienst kunnen inloggen hun aangifte succesvol kunnen doen, schrijft de fiscus vrijdag op zijn website.

"We weten ook dat in het weekend veel mensen tegelijk aangifte willen doen. We zetten zo veel mogelijk capaciteit in, maar het kan voorkomen dat u niet direct kunt inloggen", waarschuwt de organisatie.

De storing bij de Belastingdienst ontstond op 1 maart. Vanwege de problemen krijgen mensen een week langer de tijd om aangifte te doen. De gegevens moeten uiterlijk 8 mei bij de Belastingdienst binnen zijn.

Oorzaak van de storing is inmiddels bekend

De oorzaak van de storing zat in een systeem dat ervoor zorgt dat mensen gedoseerd op Mijn Belastingdienst kunnen inloggen, laat de Belastingdienst-woordvoerder verder weten.

Mijn Belastingdienst heeft vier toegangswegen om iedereen normaal gesproken zonder problemen toe te kunnen laten, schetst de woordvoerder. Omdat een stoplicht op zo'n 'toerit' niet goed werkte, raakte deze verstopt of was de doorstroming onvoldoende.

De problemen namen toe doordat mensen die het na een mislukte inlogpoging opnieuw probeerden onbedoeld met meerdere sessies in het systeem actief bleven. "Iemand kwam dus niet één keer 'in de rij' te staan, maar meerdere keren", laat de woordvoerder weten.

"We hebben dit probleem verholpen door ervoor te zorgen dat alle niet-geslaagde inlogpogingen direct worden gedeactiveerd. Iemand staat daardoor altijd maar een keer 'in de rij', zoals de bedoeling is."