De persoonsgegevens van gebruikers van LiteBit, een wisselkantoor voor cryptovaluta, liggen mogelijk op straat. Dat meldt het Nederlandse bedrijf woensdag in een mail aan klanten.

Het gaat om persoonsgegevens van Nederlandse gebruikers die voor december 2019 zijn verstrekt. Volgens een woordvoerder gaat het om namen, telefoonnummers, e-mailadressen en IBANs. Er zouden geen wachtwoorden, ID-documenten of tegoeden zijn buitgemaakt.

LiteBit kreeg onlangs een bericht waarin werd aangegeven dat persoonsgegevens van gebruikers van het platform in handen zijn van derden. "Er is gedreigd om deze persoonsgegevens openbaar te maken als LiteBit niet zou betalen voor deze data", schrijft het bedrijf in de mail.

Daar ging LiteBit echter niet in mee. "Ons standpunt is dat wij op geen enkele wijze willen bijdragen aan het in stand houden van dit soort criminele activiteiten. Betalen voor data past niet in ons beleid."

Van hoeveel personen de gegevens zijn gestolen, is niet duidelijk. "Bij de bedreiging van de crimineel zat een sample van de buitgemaakte data van 224 personen. Hij beweert de gegevens van 200.000 mensen te hebben, maar dat weten wij niet zeker."

Het bedrijf heeft aangifte gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de hoogte gesteld. Een team van experts onderzoekt de zaak.