De Belastingdienst beperkt het aantal mensen dat tegelijkertijd aangifte kan doen. De fiscus kampt sinds maandagochtend met een storing, die nog steeds niet is opgelost.

Door de storing is het in sommige gevallen niet mogelijk om aangifte te doen. Volgens een woordvoerder is de Belastingdienst inmiddels op de goede weg om de problemen op te lossen, maar is de beperking nodig "om het ICT-landschap stabiel te houden".

"Medewerkers werken dag en nacht aan een oplossing. Gisteravond en vannacht zijn er werkzaamheden aan de IT-infrastructuur gepleegd om zo de problemen zo snel mogelijk op te lossen", aldus de woordvoerder.

Om mensen succesvol aangifte te kunnen laten doen, wordt het aantal gebruikers dat tegelijk ingelogd kan zijn, momenteel beperkt. De Belastingdienst geeft het advies om op een later tijdstip nogmaals te proberen in te loggen als dat niet meteen lukt. Het maximumaantal gebruikers wordt later op de dag geleidelijk verhoogd "als de IT-infrastructuur stabiel blijft".

Naar de oorzaak van de storing wordt nog gezocht. Dinsdag zei de woordvoerder tegen NU.nl dat er geen sprake was van overbelasting door drukte of een doelgerichte poging om met veel inlogpogingen de site offline te halen, een zogeheten ddos-aanval.

Ondanks de problemen hebben tot woensdagochtend 7.00 uur meer dan 350.000 mensen succesvol aangifte gedaan. Ondernemers en particulieren hebben tot 1 mei om de aangifte over 2020 te doen. Wie voor 1 mei uitstel aanvraagt, heeft tot 1 september om aangifte te doen.