Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Middelbare school betaalt losgeld na cyberaanval: 'Examens in gevaar'

Het Staring College in het Gelderse Lochem en Borculo heeft losgeld betaald nadat het deze week werd getroffen door een cyberaanval. De middelbare school betaalde het geld om te voorkomen dat er langere tijd geen onderwijs kon worden gegeven, zegt bestuurder Carlien Krist-Spit vrijdag tegen Omroep Gelderland.
Door NU.nl/ANP

Volgens haar merkte de school de aanval afgelopen dinsdag op. Veel gegevens bleken versleuteld te zijn en daarmee waren de bestanden niet meer toegankelijk. Daardoor kwam "de continuïteit van het onderwijs en de examens in gevaar", vertelt Krist-Spit tegen de omroep.

De school besloot uiteindelijk in te gaan op de eis om losgeld te betalen, om weer toegang te krijgen tot de gegevens. Om hoeveel geld het gaat, wil de bestuurder niet vertellen. Wel zegt ze dat er aangifte is gedaan bij de politie.

"Deze situatie voelt voor alle betrokkenen als een nachtmerrie. Het besluit dat we hebben genomen gaat in tegen al onze principes, het voelt heel slecht. Het belang om het onderwijs doorgang te laten vinden, juist in deze tijd, heeft echter de doorslag gegeven", aldus Krist-Spit.

De school blijft maandag dicht en ook de online lessen kunnen die dag niet doorgaan.


Lees meer over:

Tech

Aanbevolen artikelen