Het Australische parlement heeft de mediawet die digitale platforms verplicht om nieuwsmedia te betalen voor nieuwsberichten die via de platforms worden verspreid donderdag goedgekeurd. De wet haalde het zoals verwacht met weinig tegenstand in het parlement.

Volgens de Australische regering moet de wet verzekeren dat nieuwsorganisaties "eerlijk worden vergoed voor de kopij die zij genereren, wat bijdraagt aan het in stand houden van journalistiek van publiek belang in Australië".

De wet is door de Australische consumententoezichthouder ACCC ontworpen. Hiermee worden Facebook en Google gedwongen om samen prijsafspraken te maken voor linkjes naar nieuwsartikelen. Als de partijen er samen niet uitkomen, kan een bemiddelaar van de overheid het prijskaartje bepalen.

Facebook en Google, waartegen de wet met name is gericht, hebben inmiddels overeenkomsten gesloten met meerdere Australische mediaorganisaties.

Vorige week liep een ruzie tussen Facebook en Australië over het voorstel nog hoog op toen Facebook het gebruikers in het land onmogelijk maakte om nog nieuws te lezen of te delen via het platform. Facebook besloot de blokkade weer terug te draaien nadat de regering in Canberra aanpassingen in het wetsvoorstel had beloofd.

Facebook heeft toegezegd in de komende drie jaar 1 miljard dollar (ongeveer 822 miljoen euro) te investeren in Australisch nieuws. Daarmee wil het bedrijf een deel van de imagoschade die Facebook overhield aan de ruzie met de Australische regering herstellen.