Nederlanders moeten ook de komende tien jaar in andere EU-landen zonder extra kosten kunnen bellen, sms'en en internetten. Dat is een wens van de Europese Commissie, die woensdag een nieuwe verordening omtrent roaming heeft gepresenteerd.

Sinds juli 2017 zijn roamingkosten binnen de Europese Unie afgeschaft. Met roaming zoekt de telefoon automatisch een ander netwerk. Als het netwerk van de eigen provider niet beschikbaar is, wordt via de techniek roaming automatisch gezocht naar het netwerk van een andere aanbieder. Op die manier blijven alle diensten beschikbaar.

De Europese Commissie maakte woensdag bekend een nieuwe verordening te hebben opgesteld. Daarmee zouden de huidige regels, die in 2022 aflopen, met nog eens tien jaar worden verlengd.

Volgens de Commissie bevat de nieuwe verordening ook een aantal verbeterpunten. Zo zouden consumenten in de rest van de EU voortaan recht moeten hebben op dezelfde snelheid en kwaliteit van internet als thuis, mits er gelijkwaardige netwerken beschikbaar zijn.

"Het einde van de roamingkosten is een voorbeeld van hoe de Europese Unie miljoenen burgers verbonden houdt en hun leven verbetert. De nieuwe regels zorgen ervoor dat roaming zonder extra kosten blijft bestaan en maken het nog beter", zegt EU-commissaris Margrethe Vestager.

De plannen zijn nog niet definitief. "Het betreft een voorstel aan de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. Zij zullen er dan nog over beslissen", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. Op welke termijn dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk.